Кислородна терапија во домашни услови. Што е потребно да знаете?

29/03/2021

Во атмосферскиот воздух има 21% кислород, концентрација која е доволна за здрав организам. Кај белодробни з...

Повеќе Medicus Care

Дали да користите назална или кислородна маска за концентратор?

23/03/2021

Назалната канила (носна маска) и кислородната маска овозможуваат испорака на кислород, во концентрирана...

Повеќе Medicus Active

Како се мери концентрација на кислород во крвта?

11/03/2021

Преку дишењето кислородот се внесува во белите дробови. Потоа кислородот преминува во крвта каде што се врз...

Повеќе Medicus Care

Вежбање по 60 година – вистини и заблуди

11/03/2021

Факт е дека стареењето е природен процес, кој покрај големото животно искуство, со себе носи и повеќе болес...

Повеќе Medicus Active

Solidea компресивни чорапи: елеганција и ефикасност во секој производ

26/02/2021

Зошто да носите чорапи и хулахопки со превентична компресија?  Со секојдневно носење на чорапи со превен...

Повеќе Medicus Care

Наскоро ќе станете мајка? Солидеа ќе ви помогне чекањето да биде полесно!

26/02/2021

Отечени стапала, болни глуждови, болки во нозете... речиси секоја трудница се соочува со овие проблеми. Док...

Повеќе Medicus Women

Како компресијата влијае на спортистите?

04/02/2021

Спортската опрема со компресија во последниве години е сè попопуларна кај спортистите, особено спортските ч...

Повеќе Medicus Active

Како да го заштите коленото додека вежбате

10/12/2020

Коленото е најголемиот зглоб во телото кој ви овозможува слободно да се движите. Со одржување на нормална т...

Повеќе Medicus Ortho

Член од вашето семејство има ковид? Што треба да направите за да се заштитите

13/11/2020

Што треба да направите ако член од вашето семејство е позитивен на КОВИД-19? Во продолжение ви даваме некол...

Повеќе Medicus Care

Скокачко колено

16/10/2020

Пателарен тендинитис, или познат како скокачко коленo, се јавува кога тетивата на пателата е преоптоварена ...

Повеќе Medicus Ortho

АМОЕНА : Што сакаат жените кога купуваат градник?

06/10/2020

Повеќето жени бараат градник кој нема да го „чувствуваат”. Со други зборови бараат удобност. За овие 45 ...

Повеќе Medicus Women

Tретман на лимфедема

02/10/2020

Лимфедема е долгорочна хронична состојба која настанува кога лимфната течност не може нормално да тече прем...

Повеќе Medicus Women

Цервикалгија – Болка во вратот

17/08/2020

Терминот цервикалгија означува болка која е лоцирана во цервикалниот (вратен) дел на ‘рбетот, а не во други...

Повеќе Medicus Ortho

Како работи кислородниот концентратор?

29/06/2020

Кислородот е неопходен за живот, кој се апсорбира преку дишењето. Меѓутоа, одреден број на луѓе имаат порем...

Повеќе Medicus Care

Вежби за олеснување на болките во половина

25/06/2020

Болката во долниот дел на грбот најчесто настанува како последица од нарушувања на мускуло-скелетниот систе...

Повеќе Medicus Ortho

Шилец во пета

12/06/2020

Калканеалниот израсток (израсток на пета), познат како шилец во пета, настанува од коскено ткиво. Најчесто ...

Повеќе Medicus Ortho

Епикондилитис – Tениски и голферски лакт

28/05/2020

Епикондилитис е мускулно-скелетно заболување кое се карактеризира со воспаление или оштетување на пределот ...

Повеќе Medicus Ortho

Вежби за синдром на Карпал тунел

30/04/2020

Пациентите со синдром на карпал тунел треба да прават вежби кои му помагаат на медијалниот нерв да се движи...

Повеќе Medicus Ortho

Синдром на Карпал тунел – причини, симптоми и лекување

29/04/2020

Синдром на карпал тунел е честа состојба која предизвикува болка, вкочанетост и трнење во шаката и прстите....

Повеќе Medicus Ortho

Вежби за гонартоза

17/04/2020

Вежбите за колено се дел од процесот на лекување на гонартозата. Со зајакнување на мускулите на коленото се...

Повеќе Medicus Ortho

Гонартоза – Oштетување на `рскавицата на коленото

16/04/2020

Артроза на коленото, гонартроза или остеоартритис е дегенеративно заболување каде се јавува оштетување на `...

Повеќе Medicus Ortho

Ортопедски помагала на товар на ФЗОМ

17/10/2019

Ве информираме дека Медикус Хелп ДООЕЛ на ден 17.10.209 склучи договор со Фондот за здравствено осигуру...

Повеќе Medicus Ortho

Како да одберете соодветен кревет за домашна нега на пациенти

02/10/2019

Доколку имате член во семејството кој е болен или се опоравува од некоја болест, а сериозност на неговата с...

Повеќе Medicus Care

Што ги оштетува зглобовите?

10/09/2019

Зглобовите се делови од телото каде се спојуваат една или повеќе коски. Некои зглобови не се движат, како н...

Повеќе Medicus Ortho
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial