Категорија: Medicus Ortho

Дисторзија (шинување) на скочен зглоб

15/11/2018

Дисторзија или кај народот познато како шинување на скочен зглоб е една од најчестите мускулно-скелетни пов...

Повеќе Medicus Ortho

5 најчести прашања и одговори за вратна спондилоза

25/09/2018

Долгото седење, часови поминати пред компјутер, неправилно држење на вратот, недоволна физичка активност се...

Повеќе Medicus Ortho

Водич за компресивни чорапи

27/08/2018

Компресивни чорапи може да носи секој: од пилоти, струјардеси, спортисти, медицински сестри до бремени жени...

Повеќе Medicus Ortho

Едноставни вежби за третман на сколиоза

27/08/2018

Сколиозата е дефинирана како абнормално искривување на `рбетот. Постојат три главни видови на сколиоза: фун...

Повеќе Medicus Ortho

Подгрбавеност – проблем кај децата во развој

16/07/2018

Анатомски, `рбетниот столб има три кривини од кои една е кифоза во градниот дел. Нормалниот распон на криви...

Повеќе Medicus Ortho

Ортопедски помагала – медицинска потпора на вашето тело

17/07/2018

Ортопедските помагала се наменети да ја ублажат болката и да дадат соодветна потпора на вашето тело. Нивнат...

Повеќе Medicus Ortho

5 секојдневни навики кои му пречат на вашиот грб

10/07/2018

Последните истражувања покажуваат, речиси секој трет човек во текот на животот се соочил со некаков проблем...

Повеќе Medicus Ortho

5 совети како да одберете добра перница

09/05/2018

Изборот на квалитетна перница за спиење е многу битен сегмент за здрав `рбет. Во продолжение ви даваме 5 со...

Повеќе Medicus Ortho

Што вели вашиот `рбет за остеопорозата

08/02/2018

Кога остеопорозата ќе ги ослабне вашите коски, постои голема опасност од скршеници, дури и на коските од `р...

Повеќе Medicus Ortho

Интересни факти за спиењето

01/02/2018

1/3 од нашиот живот го поминуваме во спиење Според едно социо-економско истражување, во просек 32 го...

Повеќе Medicus Ortho

Кога да ја замените вашата перница?

07/11/2017

Перницата е важен дел за добар сон. Нејзината функција е да даде поддршка на вратот и главата додека сп...

Повеќе Medicus Ortho

Што ви е потребно за добар сон?

12/10/2017

Неколку фактори влијаат на добриот сон. Меѓу нив е секако душекот и перницата на кои подобри вашето спи...

Повеќе Medicus Ortho

Која е вашата идеална позиција за спиење?

18/10/2017

Доколку имате болки во телото, одредена позиција на спиење може да ви помогнe да се ослободите од болките в...

Повеќе Medicus Ortho

Со хељда против болки во вратот

10/10/2017

Лушпите од хељда се надворешна обвивка на зрното хељда. Не се собираат под притисок и на тој начин овозможу...

Повеќе Medicus Ortho

Д-р Тони Талески: физичката активност го чува `рбетот од тешките ранци

05/09/2017

За развој на деформитети на коскено-мускулниот систем, кај децата од училишна возраст, влијаат лошите навик...

Повеќе Medicus Ortho

Колку се корисни стегачите за колено?

23/08/2017

Повредите на коленото се голем проблем во спортот низ целиот свет. Не само што страдаат мускулите, тетивите...

Повеќе Medicus Ortho

Остеопороза и скршеници на `рбет

14/08/2017

Кога остеопорозата ќе ги ослабне вашите коски, постои голема опасност од скршеници,  дури и на коските од `...

Повеќе Medicus Ortho

5 причини зошто да ја „гушнете“ перницата за тело

14/08/2017

Постојаното вртење во текот на ноќта обидувајќи се да ја најдете вашата идеална позиција за спиење, не вету...

Повеќе Medicus Ortho

Функционални глуждови на долги патеки

24/08/2015

Дисторзиите на глуждот или скочниот зглоб се затворени повреди кои настануваат при прекумерно нефизиолошко ...

Повеќе Medicus Ortho

Дисторзија (Шинување) на скочен зглоб

24/08/2015

Дисторзија, шинување на скочен зглоб е една од најчестата мускуло-скелетна повреда и на неа отпаѓаат 20-30%...

Повеќе Medicus Ortho

Деформитети на ‘рбетниот столб

01/03/2015

'Рбетните деформитети не доведуваат само до естетски промени туку и до сериозни нарушувања на физичкото и п...

Повеќе Medicus Ortho
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial